donderdag 9 april 2009

Gratis CD?

Ik luister naar Klassieke muziek. Dat is heel bijzonder. Ik ben namelijk al 51 jaar en ben daar pas ruim een jaar geleden mee begonnen. Klassieke muziek is tenslotte iets voor bejaarden. Als Maartje van Weegen op radio 4 iedere dag van de week de aubade (= verzoekplaat) aankondigt, is dat meestal een plaat die iemand van 80 gedraaid wil hebben voor zijn moeder die dood is. Tuurlijk! Je bent zelf ook bijna dood man! Maar dit terzijde.

Ik luister naar radio 4. Dat komt omdat ik 's morgens om 8 uur vaak in de auto zit. Ik luisterde naar radio 1 en 2. Maar daar is altijd en lang reclame en verkeersinformatie. En dat interesseert me niet. En toen vond ik radio 4. Geen reclame. Want niemand luistert natuurlijk. Maar sinds kort is er wel reclame. Ik heb dus anderen mee gebracht. Misschien.

En zo is het gekomen. Ik ken nu Lang Lang, ik weet van Ronald Brautigam, ik kan zo 10 dirigenten of orkesten opnoemen. Ik weet van pianotrio's en strijkkwartetten. En ik heb CD's gekocht. Veel CD's. Eerst goedkope, bij Kruidvat en van der Leest. Later ook dure uitvoeringen van Deutsche Grammophon. Ik ben zelfs naar het concertgebouw geweest, helemaal vanuit Dalfsen naar het doodenge Amsterdam. Naar een kindervoorstelling, maar toch. Ik wist dat trouwens vooraf niet, maar wat maakt het uit.

Ik heb plotseling waardering voor meneer de Jonge, mijn muziekleraar van de middelbare school, die rare man met met vet plakhaar. Hij leerde ons over de schilderijententoonstelling van Mousorgski en over de symphonie met de paukenslag.

En nu moet je een verhaal insturen waarom radio 4 je een CD kado zou moeten doen. Ik houd in mijn eentje de hele CD-industrie nog overeind. Meneer Plato in Zwolle buigt al als ik binnen kom. Komop platenindustrie en radio 4. Ik heb wel een CD verdiend dacht ik zo!

1 opmerking:

  1. Waardoor is Lang Lang piano gaan spelen? vind het uit op deze link!

    http://www.youtube.com/watch?v=Vs56OpVZvMs

    BeantwoordenVerwijderen