dinsdag 11 mei 2010

Gevaarlijke verbanden

Ik houd niet van vliegen. Ik wil niet zeggen dat "de mens niet gemaakt is om te vliegen, anders had God hem wel vleugeltjes gegeven", maar dat is alleen omdat ik niet in God geloof. Dertig jaar heb ik nooit gevlogen. Toen één keer, daarna 23 jaar niet, toen 2 keer, daarna 2 jaar niet jaar, toen 3 keer. Wiskundig is die reeks dus nu ten einde.

Het is lastig om vliegen te vermijden. Er zijn teveel aantrekkelijke levensvullingen, die alleen bereikbaar zijn door te vliegen. Onzin, maar het klinkt geloofwaardig. Toch is het dubieus. Want is er echt geen zon in de buurt? Kun je echt niet met de auto naar de bergen, of naar Griekenland? Je bent wat langer onderweg, maar het kan wel. En misschien kom je wel langs leukere plekjes. Al is boven de wolken niet te versmaden.

Waarom vlieg ik dan? Sociale druk misschien?
Mijn kinderen vliegen,
mijn collega's vliegen,
mijn vrienden vliegen.
dat maakt mij een watje

Vliegen is trouwens ook niet gevaarlijk, zelfs niet in een aswolk. Ja, de eerste week wel, maar daarna niet meer. Dan heeft het niet vliegen zoveel gekost, dan is niet vliegen gevaarlijker geworden. Kijk maar naar Griekenland of IJsland. Wat vandaag gevaarlijk is kan morgen veilig zijn, ook al zijn de natuurlijke omstandigheden niet veranderd.

De natuur heeft de macht en as overdrekt de straten.
De stiltezoeker lacht.
IJsland lacht onbedaarlijk.

Tegen beter weten in, ga ik op vakantie. Want Portugal lonkt.
Tien centimeter tussen mij en de eeuwigheid. Ik kan het niet van me af zetten.

1 opmerking:

  1. Leuk, al deze gezichtspunten zo eens bij elkaar gezet.
    Zoveel vliegen in één klap!

    BeantwoordenVerwijderen