vrijdag 23 april 2010

mens en natuur

Ver buiten Lemmer staat een waterzuiveringsinstallatie. Dat heeft zo zijn oorzaken. Water zuiveren heeft een heel eigen dynamiek en is vrij ingewikkeld. De grondgedachte is dat water ergens vuil vandaan komt. Dat kan zijn uit een fabriek, het riool, de rivier, het IJsselmeer of elders waar water zich met vuilnis heeft vermengd.

Na jarenlang studeren is het concept van de waterzuivering geworden, dat je het water en het vuil weer probeert te scheiden, een diepzinnige en consequentierijke gedachte. Briljant van eenvoud en doelmatigheid. En zo kon het komen, dat er zijn waterzuiveringen zijn ontworpen en gebouwd.

Bij de uitvoering van het procedee, wordt de vuilnis verzameld los van het water. En het water wordt aan de mens ter reiniging en laving beschikbaar gesteld. Helaas blijkt, dat de geur van het vuilnis niet zodanig is dat daarvoor de mensen reikhalzend in de rij gaan staan. Ook worden er geen flesjes verkocht om het odeur op te doen, of om de lucht in auto, toilet of woonkamer een nieuwe diomensie te geven. Uiteindelijk is zelfs besloten installaties voor waterzuivering ver buiten de bewoonde wereld te bouwen. Tot genot van de mens en tot het verkrijgen van schoon water.

De bewoonde wereld rukt op. Er wordt gebouwd in alle richtingen, onder impuls van hooggeleerde ambtenaren en, aan zware procedures onderhevige, bestemmingsplannen. En dan zie je natuurlijk niet aankomen, dat er een bewoonde wereld dreigt te ontstaan in de buurt van een waterzuivering. Het regent klachten. Van drinkende en schone mensen.

Binnenkort wordt de waterzuivering gesloten en afgebroken. Gelukkig! Van die viezigheid hadden we uiteindelijk alleen maar last.

1 opmerking:

  1. Hallo Albert,doordat ik reacties op mijn weblog "modereer" krijg ik ze eerst altijd zelf onder ogen en zie dan meteen bij welke stukjes ze horen.
    En wat betreft de "snelheid" van mijn schrijven, ach ik gebruik mijn weblog gewoon op die manier...
    Bedankt voor je reactie trouwens! Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen