woensdag 11 augustus 2010

De last van jong zijn

Ik word oud. Veel liever zou ik schrijven:"Ik word wijs". Maar dat is 'not done'. Daar waar anderen je ervan beschuldigen dat je "oud en wijs-genoeg', bent, mag je van jezelf niet zeggen dat je dat bent. Dat zou al te aanmatigend zijn.

Toch kun je het soms zien. Dat het misschien waar is. Veel TV kijken maakt al snel dat je je wijs voelt, maar kijken naar 'Zomergasten', kan je helpen. Dit jaar (2010), o.a. met Jan Marijnissen en Maarten 't Hart. Twee mannen, die in een avond kunnen laten zien, dat wijsheid komt met de jaren.

Jan Marijnissen bleek de essentie van onderwijs te begrijpen. Hij bleek zelf een groot onderwijzer, zijn avond was één grote onderwijservaring. Niet in de zin van kennis, of beter weten, maar in de zin van uitleggen en nadenken. Niet de waarheid, maar de reflectie stond centraal. En kennis is dan handig:
- Als de bijbel niet waar is, wat is dan de reden om het leven te accepteren?
- Bisschop Beckers, Don Camillo en de Mattheuspassie, wat hebben zij gemeen?
- Kunst, verbeelding en muziek. Wat is de functie van kunstuitingen en wat kan kunst met emotie?
- Is de mens goed of slecht? Wat hebben de filosofen daar over gezegd en wat is daarvan van nut voor het dagelijks leven? Wat is de relatie met het streven naar eigenbelang?
- Waar komt gemeenschapszin vandaan en waar is het voor nodig? Kan het van rechts komen?
- Macht corrumpeert, ideologie inspireert. Maar wat is het verschil en hoe bewaak je de overgang?

Jan had geen oordeel, was genuanceerd en standvastig.
En voor Jelle Brand Cortius was het te moeilijk.

Nergens om, maar hij was in dit gesprek nog te jong. Heerlijk!

3 opmerkingen:

 1. Ik dacht even dat er stond: Jelle Brand Criticus! Jong en weinig kritsch is hij maar dat mag. Hij doet het beter dan de mevrouw, hoe heet ze ook weer, van het vorige seizoen.
  Geen zomer zonder zomergasten!
  Maarten was hartveroverend, ik zou bijna van stekelbaarsjes gaan houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jolan,

  Maarten was fantastisch, en ook erg lief (voor Jelle). Hij was ook genuanceerd en relativerend! Aardig over z'n neef, maar met het prachtige liedje over Andries Knevel aan het eind. Jelle en Maarten ontwikkelden in de loop van de avond een band, zoals ook Rick van den Broek in zijn blog opmerkte. Bij Maarten bijna hetzelfde probleem. Jelle schijnt niet methodologisch wetenschappelijk geschoold, wat mij verbaasd. De essentie van wetenschap is analyseren en zonder vooringenomenheid constateren. Je verbazen over alles om te kunnnen begrijpen. Jelle vind het (nog!) moeilijk. Jong als hij is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marijnissen waardeer ik zeer. Hij weet recht toe recht aan zijn dingen te verwoorden, zonder bot te zijn. En Maarten is en blijft een bijzonder mens!
  En Jelle?
  Jelle is gewoon Jelle!
  Vr. groet.

  BeantwoordenVerwijderen