zondag 1 november 2009

Censuur op nadenken

Voorzichtig knijpt de slang in de tepel van de rondborstige vrouw. Ze lijkt het wel lekker te vinden. De slang ondertussen zegt: "je zult als goddelijke wezens zijn, kennis hebbende van goed en kwaad". Een nieuwe filosofische opgave is ontstaan. Een nieuwe kans voor dogmatici om wakker te worden!

Bron: Volkskrant vrijdag 16 oktober 2009.

Stel je bent in het paradijs. Er is geen kennis van goed en kwaad. De mensen weten niet dat ze naakt zijn. Er is nog geen sociale code, er zijn geen omgangsvormen, er is geen ethiek. Of die is er wel, maar die is ingebakken. Onderdeel van het onbewuste. Mag je aan elkaars lichaam zitten? Is lichamelijkheid belangrijk in de onbewuste fase?

Adam en Eva hebben nog geen seks gehad. Ze bestaan nog maar net, gewoon nog geen tijd. Eva weet nog niet hoe het voelt. Heeft er ook geen verlangen naar, want leeft in het hier en nu. Er is nog geen kennis van goed en kwaad, nog geen bewustzijn. Haar lichaam reageert al wel op prikkeling. Ze geniet zonder gene van de lichamelijke sensatie. Haar voortplantingsdrang wordt geactiveerd. Een mooi idee. Iemand moet het doen!

Ondertussen probeert de slang de vrouw te verleiden tot het eten van de verboden vrucht. Daardoor zal zij worden als God: zij zal kennis krijgen van goed en kwaad. De slang heeft die kennis al. En God ook. Tot zover niets vreemds. Tot blijkt dat de vrouw die kennis ook wel wil hebben. De vrouw is niet tevreden met het nu! Ze is niet gelukkig!

Het is eindeloos ingewikkeld om stil te staan bij de vraag, waarom de vrouw wil eten van de vrucht. Ze wil zijn als God. Maar veel wezenlijker is, dat ze blijkbaar niet tevreden is met hoe het is. Ze leeft niet in het hier en nu! Ze heeft dus al bewustzijn! Want zonder bewustzijn is de wereld tijdloos.

Zonder een tepelknijpende slang blijven deze gedachten weg. Jammer! Zeker voor hen die op een hemel met bewustzijn hopen. Wat een gemiste kans! Als je dood gaat lever je je bewustzijn weer in. Ook een prachtige gedachte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten